Evropejci proti lažnim novicam - finalni dogodek v Španiji

Peti dogodek EAF je bil izveden na šoli Maria Auxilladora v kraju Alegemesi v regiji Valencia (Španija) od 23. do 26. aprila 2024.

Na dogodku smo zbrali raznoliko skupino mladih, mladinskih pdelavcev ter medijskih in političnih strokovnjakov, ki so razpravljali in raziskovali, kako se v digitalnem svetu ustvarjajo in delijo lažne novice. V prvem delu dogodka sta udeležence toplo pozdravila ravnatelj šole in koordinator projekta EAF, sledilo pa je predavanje strokovnjakov za medijsko pismenost. Drugi del je bil interaktiven, z vrsto delavnic, na katerih so udeleženci lahko pridobljeno znanje in spretnosti preizkusili v praksi. Ukvarjali so se tudi z dvigom medijske pismenosti in krepitvijo veščin kritičnega mišljenja, ki lahko mladim pomagajo pri odkrivanju, razkrivanju in dekonstrukciji lažnih novic. Tako kot na prejšnjem dogodku EAF so bile lažne novice obravnavane v okviru 4 tematskih sklopov: 

1.) Podnebni ka(lle)nge, 

2.) Temeljne pravice v času COVID-19, 

3.) Migracije - rojstno mesto dezinformacij in

4.) Evroskepticizem kot demokratična ovira.

 

Do podrobnih opisov dogodkov lahko dostopate na tej povezavi. V okviru tega dogodka EAF so udeleženci posneli podkast, v katerem so se poglobili v temo lažnih novic. Epizode podkasta bodo kmalu izšle, zato ostanite z nami! 

Projekt Evropejci proti lažnim novicam sofinancira Evropska unija.