Evropejci proti lažnim novicam - spletni dogodek

Četrti dogodek projekta "EAF" je bil izveden na spletu od 25. do 28. marca 2024. Na njem so sodelovali strokovnjaki s področja medijev in politike, mladinski izobraževalci in mladi, ki so lahko raziskovali pojav lažnih novic in nevarnosti, ki jih predstavlja za javni diskurz in demokratične procese.

Še zadnji dogodek projekta "EAF" -  Evropejci proti lažnim novicam je za nami. V marcu smo zbrali več kot 200 strokovnjakov, izobraževalcev in mladih iz cele Evrope. Raziskovali smo lažne novice, njihove nevarnosti in kako vplivajo na javni diskurz ter demokratične procese v naših državah in širše.

Poleg predavanj o spletnih dezinformacijah je dogodek vključeval tudi interaktivni del, v okviru katerega so udeleženci pripravljali ustvarjalne in privlačne meme, ki so prikazovali in ovrgli diskurze, ki stojijo za nekaterimi najbolj razširjenimi lažnimi novicami, povezanimi s štirimi tematskimi enotami projekta: 

1.) Podnebne spremembe

2.) Temeljne pravice v času COVID-19, 

3.) Migracije - rojstno mesto dezinformacij in

4.) Evroskepticizem kot demokratična ovira.

Memi, ki so nastali v okviru tega dogodka, bodo objavljeni na virtualni razstavi na spletni strani www.europeansagainstfake.news. Razstava je na voljo vsem, ki se želijo naučiti, kako obravnavati lažne novice. 

Iatočasno pa je podrobnejši opisi dogodkov projekta in vsa izdelana gradiva na voljo preko povezave TUKAJ. 

Projekt Evropejci proti lažnim novicam sofinancira Evropska unija.