Korak naprej pri priznavanju dela z mladimi: vpliv in pomen standarda kakovisti za odigitalne učne značke

TipoveJ! verjame, da mora biti učenje zabavno, dostopno in priznano. S sedežem v srcu Ljubljane, naša ekipa mesto spreminja v živahen učni ekosistem. Naše delo, podprto s platformo Ljubljana mesto učenja je ključno pri promociji in implementaciji digitalnih rešitev za priznavanje in beleženje neformalnega učenja - digitalne učne - digitalna potrdila, ki potrjujejo (neformalno) učenje in dosežke tako lokalno kot mednarodno.

Predstavljajte si, da za vsako novo spretnost, ki jo osvojite, ali dosežek, ki ga odklenete, prejmete digitalno značko. To so digitalne učne značke. So kot vaša osebna digitalna vitrina s trofejami, ki prikazuje vašo učno pot. Vendar pa smo kljub podrobnim podatkom, vključenim v vsako značko, ugotovili kritično oviro - vsi ne priznavajo te značke, še posebej v formalnem izobraževanju in sektorju zaposlovanja.

Zato smo zavihali rokave in prišli do rešitve - standard kakovosti za digitalne učne značke. Ta projekt, ki je nastal iz neskončnih skodelic kave in možganskih neviht, bo naslavljal vse od postavljanja skupnega standarda kakovosti in postopkov za izdajatelje značk, njihove dejavnosti z značkami in značke, ki jih izdajajo. Razumete ga lahko kot pečat zaupanja, ki značke naredi bolj zanesljive za certificiranje spretnosti.

Naš projekt Standard kakovosti za značke se usklajuje z najnovejšimi razvojnimi smernicami v strategiji Youthpass in priznavanju na evropski ravni. Odseva priporočila Sveta Evropske unije iz junija 2022, ki priznavajo raznolikost mikropriznanj in orodij za priznavanje neformalnega učenja. S tem projektom spodbujamo razvoj, izvajanje in priznavanje mikropriznanj v institucijah, podjetjih, sektorjih in čez meje.

 

Cilji projekta so jasni in ambiciozni. Namenjamo se vzpostaviti dogovorjen standard kakovosti za izdajatelje odigitalnih učnih značk, da bi spodbudili boljšo kakovost in širše priznavanje (neformalnih) učnih aktivnosti in rezultatov. Projekt bo prinesel več novih rezultatov, vključno z:

  • mapiranjem dobrih praks pri validaciji in priznavanju neformalnega učenja in storitev dela z mladimi;
  • razvijanjem strategij za priznavanje značk, specifičnih za države in skupno evropsko strategijo;
  • razvijanjem in pilotiranjem standarda in postopkov kakovostne oznake za izdajatelje značk, izvajanjem tehnične rešitve za uporabo kakovostne oznake na platformi Cities of Learning;
  • razvijanjem zmogljivosti ponudnikov dela z mladimi, da izpolnijo standard za priznavanje kakovostne oznake.

Kakovostna oznaka za odprte značke obljublja velike koristi. Je zasnovana tako, da:

  • pritegne in pridobi pozornost mladih (učencev);
  • komunicira kakovost učnih aktivnosti;
  • prinaša transparentnost, jasnost in zaupanje v priznavanje oddigitalnih učnih značk;
  • poleg tega lahko znatno prispeva k razvoju kariere in iskanju zaposlitve, postavlja standard kakovosti za priznavanje na vseh ravneh.

Projekt je ekipno delo, ki ga je oživel konzorcij predanih partnerjev. Med njimi so Breakthrough iz Nizozemske, Assonur Association (NUR) iz Sardinije (Italija), Nectarus iz Litve, BINS iz Srbije in Nexes iz Španije. Vsak partner prinaša edinstveno strkovno znanje in perspektivo, ki prispeva k bogastvu in raznolikosti projekta. 

Projekt "Quality Label for Open badges" financira Evropska unija preko programa ERASMUS+. To podpiranje poudarja usklajenost projekta z EU standardi in njegovo zavezasnot k spodbujanju učenja in razvoja. Vseeno poudarjamo, da so mnenja te novice izključno mnenja avtorjev in ne odražajo nujno mnenj EU.